Hodowla boczniaka
Boczniaki można uprawiać w domu, jeśli masz odpowiednie składniki. Istnieje kilka gatunków starterów i nie są one trudne do rozmnażania. W sklepach można również kupić gotowe podłoże. Jeśli interesuje Cię uprawa boczniaków, może to być bardzo owocne dla Twojego pierwszego kontaktu z samodzielnym hodowaniem. Każde podłoże wykonane jest ze słomy, która znajduje się w perforowanych workach foliowych. Podłoże przy uprawie bocznika poiwnno być pokryte grzybnią boczniaka, co przyspieszy proces wzrostu.
Jak przebiega proces uprawy boczniaka?
- Odpowiednie miejsce:
Aby uprawiać boczniaki w domu, musisz wybrać, gdzie je umieścić. Najważniejszy jest cień, chłód i wilgoć; ważne jest również, aby miejsce uprawy było wentylowane z dostępem do świeżego powietrza. Zacienione miejsce w ogrodzie świetnie się sprawdzi. Wilgotność powinna wynosić od 70% do 95%. Jeśli nie masz ogrodu, wybierz piwnicę lub zacieniony balkon . Temperatura w miejscu uprawy boczniaków powinna być w granicach od 6 do 26 stopni Celsjusza.
- Niezbędne materiały:
Na początek powinniśmy najpierw przyjrzeć się sklepowi ogrodniczemu w poszukiwaniu grzybni boczniaków jako jednego z podstawowych składników potrzebnych do by uruchomić hodowlę boczniaków. Jest dostępny na specjalnych szpilkach lub na belach. Alternatywnym sposobem jest zrobienie dziennika grzybni ze starego pnia drzewa i zmieszanie z nim grzybni. Pomocne może być również dodanie słomy. Możesz także kupić kłodę ze wstępnie zmieszaną zaszczepioną grzybnię boczniaka ostrygowatego dla większej wygody.
- W jaki sposób zaszczepić grzybnię?
Jeśli chcesz samodzielnie zaszczepić grzybnię, pamiętaj, że musi to nastąpić wiosną i latem. Najlepszy czas to od końca kwietnia do końca września. Kroki do zaszczepienia kikuta grzybnią są następujące. Najpierw wytnij lub wykonaj otwory w podłożu, które są większe niż rozmiar szpilek grzybowych. Następnie włóż szpilki z grzybnią w środku do podłoża. Końcówka osadzenia powinna być na tyle głęboka, aby nie wychodziła z drugiej strony. Po zrobieniu dziury przykryj ją substancją, taką jak wosk ze świecy, aby ją w odpowiedni sposób zabezpieczyć. Gdy pień jest już zaszczepiony, owijamy go folią. Najlepsza folia będzie miała dobrą rozciągliwość. Pamiętaj o regularnym podlewaniu. Grzybnia potrzebuje około 3 miesięcy, aby urosła na tyle, by była większa niż kikut. W miarę upływu czasu kikut może pokryć się białą grzybnią. To wskazuje, że kultywacja idzie we właściwym i pożądanym kierunku. Ostatnim etapem uprawy jest szok termiczny. Zwykle występuje około jesieni, kiedy robi się zimniej, a temperatura spada. Dlatego ważne jest, aby zaszczepić grzybnię w okresie cieplejszym.
Jak rozpocząć uprawę boczniaka?
Jeśli masz już belę z gotową do użycia grzybnią boczniaków, należy ją umieścić w miejscu, w którym nie dostanie się do niej deszcz, wiatr i słońce. Można go umieścić bezpośrednio w ziemi, najlepiej od strony północnej, przy lub w pobliżu ściany budynku. Miejsce, w którym uprawiamy boczniaki jest zimne, przewiewne i wilgotne.
Pamiętaj też, aby folię pozostawić na beli. Grzyby należy regularnie podlewać, ponieważ wymagają do trzech razy więcej wody niż inne przeciętne rośliny. Dobrym sposobem jest umieszczenie grzybów blisko źródła bieżącej wody lub upewnienie się, że tylko podłoże uprawne jest mokre i nie podlewasz ich zbyt dużą ilością wody. Należy je podlewać często, ale nieprzesadnie ilościowo. Dobrym sposobem na zwilżenie wnętrza zamkniętego pomieszczenia jest np. zmoczenie podłogi wodą, która wyparuje w górę. Grzyby nie powinny być zbyt mokre, aby nie gniły.
Hale uprawne boczniaków
To najlepszy sposób na uprawę boczniaków. Jeśli w pomieszczeniu jest system wentylacji, dzięki któremu uzyskamy idealną temperaturę do uprawy pieczarek. Boczniaki powinny być równomiernie rozmieszczone na podestach podniesionych na 20-30 cm od ziemi i oddalonych o około 120-130 cm. Pomoże im to dobrze oddychać i rosnąć.
Ile czasu zajmuje hodowla boczniaków? Kiedy można zacząć zbiory?
Boczniaki rosną około dwóch tygodni i powinny być widoczne stosunkowo szybko. Grzyby te tworzą się w grupach lub „kępkach” i mogą urosnąć do wysokości ~15cm. Ich kolor jest na ogół popielaty, ale czasami jest szary z łodygą przypominającą kapelusz na górze; nie rosną pojedynczo, lecz dachówkowo. Kiedy zbieramy grzyby, ich kapelusze powinny być prawie proste. Niedługo później kapelusz pęknie i uwolni zarodniki, tworząc nowe grzyby.
Jak prawidłowo zbierać boczniaki?
Boczniaki zbiera się, wykręcając je z otworów, w których rosną. Kilka tygodni po zebraniu boczniaków w tych samych otworach powinny pojawić się nowe owocniki grzybów. Należy jednak pamiętać, że mogą się odwodnić lub pogorszyć jakościowo, jeśli nie będą uważnie obserwowane i pielęgnowane. W ogrodzie można spotkać ślimaki, więc należy się ich szybko pozbyć. Ostateczny wygląd boczniaków zależy nie tylko od odmiany, ale także od warunków uprawy. W naturalnych warunkach zbiory są późną jesienią, jednak produkcja boczniaka może odbywać się cały rok.
Jakie wartości odżywcze mają boczniaki? Dlaczego warto je jeść?
Hodowla grzybów, w tym boczniaki to świetny sposób na zwiększenie spożycia witamin w organizmie. Są również bogate w niezbędne minerały, takie jak magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń i cynk. Niektóre grzyby zawierają również związki bioaktywne zwane przeciwutleniaczami. Mogą one pomóc obniżyć poziom cholesterolu i cukru w organizmie. W niektórych przypadkach wykazują również właściwości przeciwnowotworowe. Boczniaki są często stosowane jako zamiennik mięsa w dietach wegańskich i wegetariańskich, zwłaszcza wśród tych, którzy unikają spożywania mięsa. Przyczyniają się także do obniżenia poziomu cholesterolu. Niektóre popularne dania przyrządzane z boczniaków to na przykład popularna wersja roślinnych nuggetsów, flaki i śledzie. Boczniak ostrygowaty również świetnie się sprawdza jako puree w ciastach lub nadziewany naleśnikami.